Curriculum

Mijn naam is Jolanda Mourik – de Vilder. Hoewel ik eerst opgeleid ben tot fysiotherapeut, is uiteindelijk Chinese geneeskunde mijn passie geworden. Ik ben in 1994 gestart met mijn praktijk in Groot Ammers en ik probeer deze geweldige geneeswijze nog bijna dagelijks door studie dieper te doorgronden.

In 1993, tijdens mijn stage in het laatste jaar van de acupunctuuropleiding heb ik kennis gemaakt met een traditionele behandelwijze die gebaseerd is op de Filosofie van de “Stammen en Takken”. Ik vond dit erg interessant omdat de behandeling hierbij enerzijds nog meer toegespitst wordt op het individu en anderzijds het individu afstemt op het ritme van de natuur. Deze 3-jarige opleiding heb ik naast mijn basisopleiding gevolgd, en afgerond in 1996.

In 1998/1999  heb ik in Israël een opleiding gevolgd over de integratie van Oosterse en Westerse Geneeskunde.

In 2008 heb ik een cursus polsdiagnostiek gevolgd. Datzelfde jaar heb ik de opleiding ‘Westerse kruiden en Chinese geneeskunde’ gevolgd bij Jeremy Ross, over het gebruik van de bij ons wat beter bekende westerse kruiden in combinatie met Chinese Geneeskunde. Tijm en Rozemarijn zijn voor ons wat toegankelijker dan Ginseng bijvoorbeeld.

In de 30 jaar dat ik nu werk als acupuncturist volgde ik bovendien met veel plezier talloze kortere nascholingen, o.a. over begeleiding van kankerpatiënten, gewichtsbeheersing, Chinese astrologie, vermoeidheid, koorts, lever- en longziekten, psychologische verstoringen, naaldtechnieken, voeding, diabetes,  gedragsproblematiek bij kinderen, gynaecologie, endometriose, vloeistofpathologie, seksuele verstoringen, Chinese filosofie, maar ook de Chinese taal heb ik uitvoerig bestudeerd om de oude teksten zelf beter te kunnen lezen.

Tenslotte heb ik les gegeven aan de acupunctuuropleiding van Anglo-Dutch die helaas niet meer bestaat en heb ik een aantal gastcolleges gegeven in het buitenland.

Gepubliceerde artikelen
Klik op de titel om het in een PDF-formaat te openen
– ‘De Oernier
– ‘Bao zhong or primordial Kidney
– ‘Elke ziekte begint bij het hart